Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on Apr 11, 2014 in Tehnic, Toate articolele | 0 comments

Instalatii GPL cu injectie lichida

Cu toate ca tehnologia nu este noua, se pare ca incepe sa ia amploare un nou tip de instalatie GPL, si anume instalatia cu injectie lichida de gaz.
Partea buna este ca fenomenul GPL se dezvolta din ce in ce mai tare. Acest nou tip de sistem GPL este capabil sa functioneze exclusiv pe gaz, nemaifiind nevoie de pornirea pe benzina apoi comutarea pe gaz atunci cand temperatura apei atinge aproximativ 40 grade Celsius. Alt avantaj este ca functioneaza doar cu injectoarele de benzina. Da, ati citit bine, injectoarele de gaz nu mai fac trebuinta.

Acest sistem GPL a fost dezvoltat pentru motoarele cu injectie directa (GDI, TSI, TFSI) si permite injectarea gazului lichid chiar in camera de ardere folosind injectoarele originale si pompa de inalta presiune ale autoturismului. Astfel injectoarele de gaz si vaporizatorul au fost eliminate. Problema racirii injectoarelor de benzina a fost eliminata, racirea facandu-se de catre gazul lichid care trece prin ele.

GPL-ul este injectat sub presiune in camera de ardere, acesta se expandeaza si umple camera 100%, ceea ce reduce temperatura. Astfel performantele pe gaz devin mai bune decat pe benzina iar consumul scade si el. Evaporarea mai buna a gazului si amestecul dintre gaz si aer in camera de ardere aduc un alt avantaj: fata de procesul de combustie al benzinei, pelicula de ulei nu este spalata de pe peretii cilindrului. Acest lucru prelungeste viata motorului si reduce emisiile poluante.

Avantaje:

– performante mai bune

– fiabilitate sporita a motorului

– pornire directa pe benzina, consum mai mic, deci economie si mai mare fata de o instalatie gpl obisnuita

Dezavantaje:

– pretul piperat al instalatiei (in jur de 2000 euro)

– se poate monta doar pe anumite motoare

Pana acum, din datele noastre doar 3 producatori au dezvoltat instalatii GPL cu injectie lichida de gaz si anume:

1. BRC (Italia) – LDI (Liquid Direct Injection)

2. Prins (Olanda) – Direct LiquiMax

3. Vialle (Olanda) – LiquidSI

468 ad

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *