Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on Feb 11, 2014 in Toate articolele, Tutoriale, Utile | 0 comments

Autoturismele cu instalatie GPL pe timp de iarna

Autoturismele cu instalatie GPL pe timp de iarna

Instalatia electrica

Capacitatea bateriei scade proportional cu temperatura.

Acest fapt poate cauza probleme de pornire. Multe dispozitive precum dezaburirea, stergatoarele, aeroterma, adauga o sarcina suplimentara asupra bateriei si a sistemului electric in timpul iernii. Sarcina marita si voltajul scazut din cauzele enumerate mai sus in combinatie cu capacitatea diminuata a bateriei (consumul de curent in timpul pornirii este mai mare din cauza grosimii uleiului) rezulta ca sistemul electric functioneaza in conditii extreme pe timp de iarna. De aceea trebuie sa fie operational 100% si bateria incarcata la maxim.

Utilizatorii masinilor ce fac putini kilometri in timpul zilei si pe parcursul unui an nici macar nu stiu ca bateria nu este incarcata pe deplin. Cat timp temperatura este peste zero grade sau doar putin sub zero grade, bateria va funtiona corect. Eficienta sa va fi testata atunci cand este ger puternic. Pornirea motorului ar putea deveni problematica sau chiar imposibila.

Asadar, inainte de a veni gerul este bine sa verificati instalatia electrica si incarcarea bateriei.

Sistemul de alimentare cu benzina

Nivelul de benzina din rezervor ar trebui sa permita lubrifierea si racirea pompei de benzina. Este foarte important deoarece la instalatiile gpl moderne, pornirea motorului se face pe benzina, comutand apoi automat pe gaz.

Un nivel scazut de benzina in rezervor poate duce la condensarea apei pe peretii interiori ai rezervorului. Apa ce se scurge in benzina poate cauza dificultati in pornirea motorului si mers neregulat. De obicei acest fenomen se manifesta la masini cu instalatii mai vechi de gaz (carburatie, injectie monopunct) acolo unde pornirea pe benzina este optionala. Utilizatorii foarte economi, ce limiteaza timpul in care motorul functioneaza cu benzina sau care pornesc motorul direct pe gaz pot fi expusi la niste riscuri ce deriva din acest comportament. Generatiile mai noi de instalatii GPL forteaza utilizatorii sa porneasca motorele pe benzina, eliminand astfel problemele mai sus mentionate.

Pe timp de iarna trebuie sa luati in considerare consumul marit de benzina, deoarece motorului ii ia mai mult timp pentru a ajunge la temperatura optima de trecere pe gaz.

Dintre toate componentele instalatiei GPL, injectoarele sunt cele mai sensibile la impuritati. Schimbare regulata a filtrelor (atat cel in faza lichida cat si cel in faza gazoasa) va proteja rampa de injectoare.

Instalatiile GPL

Temperaturile joase afecteaza si instalatiile GPL. Reziduurile din gazul care circula prin instalatie la temperaturi joase se acumuleaza pe diferite componente. Cea mai mare problema este atunci cand se acumuleaza in rampa de injectoare sau reductor (vaporizator sau popular “plaman”). Mizeria adera la toate componentele cu care gazul intra in contact. Poate cauza cresterea frictiunii membranelor in vaporizator si injectoare (limitarea miscarii pistonaselor) cauzand avarii.

Conditiile nefavorabile pe timp de iarna duc la acumularea de probleme. Reducerea voltajului bateriei ce cauzeaza probleme la pornire, apa in combustibil, ulei ingrosat in motor si cutia de viteze, probleme cu aprinderea cauzate de umiditate, pot chiar impiedica pornirea motorului.  Asadar este mai bine sa fim cu un pas inaintea iernii si sa prevenim, avand grija de masina noastra in mod corespunzator.

468 ad

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *