Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 2, 2022 in Tehnic, Toate articolele, Utile | 0 comments

Cât costă o instalație GPL?

Cât costă o instalație GPL?

Răspuns final: “depinde”

Ca să putem răspunde la aceasta întrebare am cerut ajutorul celor de la GazMagazin.ro, care din 2012 comercializează piese și accesorii pentru instalații gpl auto.

Avem o serie de factori de luat în calcul atunci când vorbim de prețul unei instalații GPL.

De exemplu, mai întâi trebuie stabilit ce tip de instalație GPL este compatibilă cu autoturismul pe care va trebui montată.

Cele mai ieftine și accesibile instalații de gaz auto din zilele noastre sunt cele pentru motoare aspirate cu injecție secvențială indirectă (inj. secv. indirectă = injectorul de benzină se află pe galeria de admisie, NU în camera de ardere ca la motoarele cu injecție directă). Acest tip de instalație GPL este ușor de montat, fără prea mari bătai de cap, este compatibilă cu majoritatea autoturismelor, nu este nimic dedicat, de aici rezultă și cele mai mici costuri, economia cea mai mare de carburant și amortizarea costului instalației rapid.

Am ales ca exemplu în acest articol instalația GPL marca Tomasetto (Italia) cu electronică de la AC Stag (Polonia). Este una dintre cele mai montate din România. Desigur, mai sunt multe alte mărci de calitate precum Landi Renzo, Lovato, Prins, BRC, etc. Nu o să ne dăm cu părerea care este mai bună, fiecare din aceste mărci are avantaje/dezavantaje (piese mai scumpe sau mai ieftine, posibilitatea de a intervenii în soft, etc.)

Acest tip de instalație are ca părți componente:

  1. ECU (Electronic Control Unit = Unitate electronică de control sau “calculator gpl” în termeni mai populari) – este practic creierul instalației, care are mai multe funcții – în principiu calculeaza amestecul – stoechiometria ca să fim mai tehnici, adică dozajul cât mai precis între aer și gpl pentru funcționare și consum optim. Dar ECU gpl Stag 200 mai face și emularea injectoarelor de benzina, comută, indică, etc. Sunt calculatoare care se leagă și la OBD pt. control mai precis (care costă mai mult).

2. Vaporizator GPL Tomasetto (sau “reductor gpl” sau popular “plămân gpl”, “ploscă”, “regulator”și probabil mai sunt și alte denumiri prin popor care ne-au scăpat. Acesta are rolul de a transforma gazul din stare lichidă în stare gazoasă și de a reduce presiunea acestuia. Acesta este o piesă mecanică care face același lucru, aproximativ în același fel cam la toate tipurile de instalații GPL. Deasemenea această piesă nu ține cont de ECU, iar o instalație de gaz poate funcționa cu orice tip/marcă de vaporizator secvențial (vorbim ipotetic). În România totuși trebuie să ținem cont de anumite omologări RAR ca să putem circula legal pe stradă. În principiu, ca să nu complicăm lucrurile, vaporizatorul se alege în funcție de puterea motorului. Pentru un motor mic avem nevoie de un vaporizator de putere mică. Pentru un motor de putere mare, ne trebuie un vaporizator de putere mare (sau chiar doua în cazuri extreme – motor 8 cilindrii suprealimentat, practic supercar-uri).

3. Rampa de injectoare – Valtek tip 30 – aceasta dozează efectiv cât gaz intră în motor (ECU GPL calculează cantitatea de gaz necesară și dă comandă la injectoarele de gaz – iar treaba murdară e făcută de biata rampă care merge mulți km cu gaz murdar pentru că nu schimbăm filtrele gpl la timp. Acest tip de rampă este destul de ieftină și fiabilă. Dacă nu mai merge cum trebuie, atunci pur și simplu îi schimbăm pistonașele și gata. ATENȚIE însă – nu toate tipurile de injectoare gpl pot fi reparate. Pe unele trebuie să le schimbăm cu totul.

4. Multivalva GPL – multisupapă sau supapă de siguranță – se montează pe rezervor și arată ca un plutitor de WC cu ceva chestii pe el (electrovalvă, robinet manual de inchidere și supape de incendiu sau suprapresiune). În principal are un rol de siguranță – limiteaza la 80% capacitatea de umplere a rezervorului (gazul la soare, vara pe plajă -> se dilată), are supapă de incendiu care evacuează gazul controlat în caz de ați ghicit – incediu. Tot pe multivalvă se montează și senzorul de nivel. Datorită multiplelor sisteme de siguranță putem spune că instalația de gpl este chiar foarte sigură, mai sigură decât sistemul de alimentare cu benzină al autoturismului. Rezervorul de ex. are 4 mm grosime. Termenul peiorativ de “bombă pe roți” nu se justifică. Dacă ați văzut ceva videoclipuri pe youtube din Rusia cu mașini cu gpl care bubuie în mers, este datorită faptului că nu s-a respectat montarea tuturor sistemelor de siguranță obligatorii ale instalației de gaz. Multivalva este aleasă și în funcție de tipul de rezervor.

5. Rezervorul GPL – este: cilindric, toroidal interior sau toroidal exterior (în locul roții de rezervă). Este foarte dur, are 4 mm grosime, rezistă la impact direct. Costul unei instalații GPL este determinat și de tipul de rezervor și dimensiunea acestuie. În general rezervoarele cilindrice sunt mai ieftine și cele toroidale mai scumpe.

6. Senzori GPL – tot ce e modern vine și cu senzori. Instalația de gaz are în principal cam 3 senzori mari și lați, unii din ei cu funcții multiple. Avem senzorul de nivel (arată ca un cesuleț/manometru) – montat pe multivalvă (multivalva este montată pe rezervor) care citește nivelul de gaz din rezervor și care la nici o instalație GPL nu este foarte precis. Cel puțin noi nu am întâlnit unul precis…Apoi avem senzorul de temperatură apă care se montează de obicei direct pe vaporizator sau dacă nu cu un teu pe un furtun de apă. Senzorul de temperatură apă decide ca atunci când apa e pe la 40 grade (temperatura optimă de comutare*) trebuie să comutăm combustibilul de pe benzină pe GPL. În caz că nu știați, autoturismul pornește mai întâi pe benzină, apoi după ce se încălzește puțin motorul trece pe gpl. * știm noi că anumiți meșteri modifică din soft temperatura de comutare ca să treacă mai repede pe gaz, să facă economie mai multa, dar nu e chiar recomandat… Apoi mai avem senzor de presiune GPL sau senzor MAP care în principiu citește presiunea gazului din rampă sau presiunea/depresiunea din galeria de admisie sau temperatura gazului – aici depinde de instalație și de cum a ales fabricantul. Tot cu ajutorul acestui senzor, de ex. când nu prea mai avem gaz în rezervor – acesta detectează presiune mică și comută automat pe benzină – ca să nu se oprească mașina în mers, sau mai rău, în vreo depășire.

Cam astea ar fi principalele componenta ale instalației de gaz. Totuși mai avem nevoie și de ceva accesorii de montaj precum: furtun gpl / apa, conductă gpl și racorduri, priză de alimentare cu GPL, coliere și teuri.

Dacă v-a plăcut articolul ne puteți răsplăti cu un like sau un share. Dacă aveți întrebări vă rugăm să le adăugați în comentarii.

468 ad

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *